diumenge, 11 de setembre del 2011

11S, a cop d'estat



Avui recordam em tristesa aquell Xile d'esperances i futur que va ser destruït amb els tancs i les bombes, fa 38 anys.

El dia 11 de setembre de 1973, tengué lloc el cop d'estat orquestrat per els alts càrrecs del poder militar de Xile amb el recolzament de la CIA, dels partits de dretes i del Partit Democràtic Cristià.

El complot es gesta entre l' Armada Xilena i l'organització terrorista de l'imperialisme ianqui, la CIA dins les convulsions socials, polítiques i econòmiques del país produïdes per les congelacions de préstecs de les organitzacions financeres, controlades per els EEUU, com el Banc Mundial.

La CIA veia perillar el seu control sobre Amèrica Llatina, si el president electa continuava amb vida. El fervor de Xile i el triomf anys abans de la revolució cubana estava despertant les consciencies lluitadores per tot el continent i per tant cada cop era més nítida la idea de posar fi a l'espolí i la explotació ianqui.

Però el dia 11 de setembre el somni es trunca quan el comandant en cap de l'exercit Xile, Augusto Pinochet, envia els tancs al Palau de la Moneda.

A la matinada, les proclames de l'exercit es fan sentir, Allende havia de entregar el poder a la junta de Govern. Uns minuts més tard de la proclama, els tancs i les tropes de l'exercit encerclaren el Palau de la Moneda, on s'inicia un tiroteig amb els franctiradors fidels a Allende. A les 10:15, el president de Xile proclama el seu ultim discurs on deixa ven clar, que la rendició no era una opció i que la seva mort no era la mort de la lluita del poble sino la seva agudització. Després del discurs, Pinochet decidí desplegar tota la seva força armada. Primer ataca el Palau amb artilleria, mes tard amb avions i finalment envia la infantaria a ocupar la Moneda. Allende resistí fins l'ultim moment que ordena la rendició de tot l'equip de govern i es suïcida. Segons els testimonis del suïcidi amb l'Ak47 de Fidel Castro, Allende crida: ¡Allende no se rinde, milicos de mierda!


A partir del dia 11, comença una part de la historia més negra de Chile. Durant 17 anys de dictadura feixista foren asesinades i torturades milers de persones. Es construí un estat de repressió, de explotació, de violació de drets humans, de fam, de extrema desigualtat...

Cal que no oblidem una de les figures més importants de l'autentica democràcia del poble, Salvador Allende.

Visqué Chile! Visqué el Poble! Visquen els treballadors!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada