diumenge, 31 de juliol del 2011

Vaga


Afegim una altre pel·lícula al cicle de cinema soviètic. Aquest cop amb un dels films embrionaris de la carrera de Sergei M. Eisenstein, Stachka. La pel·lícula data de 1925 tot i que el muntatge es va fer un quants anys més tard.




Eisenstein va dividir la projecció amb 6 episodis. Cada un d'ells tracta un dels expectes de la vaga i de la dura vida al Moscu prerevolucionari:


1. Situació prèvia del proletariat industrial. Aquí se'ns mostra l'estat d'explotació en el qual viu l'obrer. Veiem com treballen tant adults com a nens en una situació precària. També mostra la situació privilegiada de la qual gaudeix l'amo de la fàbrica. Així se'ns posa en antecedents de perquè sorgeix la vaga.


2. Primeres tensions amb la patronal com és el suïcidi d'un dels obrers que és injustament acusat de robatori. Amb el suïcidi es produeix el punt d'inflexió a la fàbrica. Els obrers ja no poden aguantar mes i comença l'organització i projecte de vaga.


3. Propaganda clandestina, és en els banys de la fàbrica on per part dels obrers més conscients es mostren els problemes que hi ha i comencen a organitzar-se per a la lluita obrera. A poc a poc es va reforçant el moviment i els objectius a aconseguir.


4. Objectius del conflicte. La reivindicació dels drets bàsics per als treballadors es converteix en el punt essencial. Una jornada assequible, un tracte digne, etc. Es manen aquestes reivindicacions a la patronal i aquesta les denegue.


5. Provocacions, aquí es mostren les represàlies cap als confidents de la patronal. Els obrers no permeten que la patronal es burli d'ells i es vengen dels traïdors en el moviment obrer.


6. Diferents fases victorioses de la vaga així com la vigilància del comitè de vaga, les detencions i finalment la repressió a càrrec de l'exèrcit tsarista. El punt culminant d'aquesta pel·lícula és la repressió que l'Estat exerceix sobre els obrers i així se'ns mostra el per què de la revolució proletària.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada