diumenge, 31 de juliol del 2011

Crònica de la XXII Escola Central de Formació

Entre els dies 20 i 24 de juliol, els Col·lectius de Joves Comunistes celebrarem la XXII Escola Central de Formació “Trifón Medrano”. Aquesta edició ha tingut lloc a Barcelona, en l'Ateneu Popular “Aurora”. Fins a la ciutat s'han desplaçat joves comunistes des de tots els territoris d'Espanya, aconseguit la destacable xifra de 80 assistents, entre militants de CJC i convidats de les organitzacions UJC-M, GKB, Purna, JC, CJC de Catalunya, joventut del PCOE i AEP.



Ateneu Popular Aurora


Una vegada més, la nostra Escola Central ha complert la seva important funció: enfortir el projecte revolucionari que la joventut comunista construïm pel socialisme i el comunisme, sobre la base de l'aprenentatge teòric del marxisme-leninisme i l'enfortiment de la cohesió interna. Gràcies a aquesta Escola, els joves comunistes estan avui més preparats per a la seva implicació en les lluites que la classe obrera i la joventut exerceixen en l'actual context de crisi estructural de la manera de producció capitalista. I això solament ha estat possible gràcies a l'elevada capacitat organitzativa i el gran compromís de la nostra militància que s'han demostrat a l'Escola.

Els CJC som una organització leninista i en cadascun dels nostres actes, aquest fet queda demostrat. Les nostres Escoles són un exemple de camaraderia i disciplina conscient. Els mètodes que emprem per reflexionar i debatre pretenen fomentar un aprenentatge participatiu, que s'allunyi de fórmules didàctiques basades en la superioritat jeràrquica del ponent. Totes les tasques d'organització efectuades durant els dies de durada de l'Escola, són assumides per la militància en el seu conjunt, realitzant cada militant unes labors determinades.

La Joventut Comunista portem en el nostre interior l'essència de la nova societat lliure d'explotació que volem construir. I ho vam demostrar en cada pas que donem.

L'Escola va començar durant la tarda del dimecres 20, amb un acte de presentació, per posteriorment iniciar-se en l'exposició dels continguts formatius establerts. La primera ponència, titulada “El PCPE després del seu IX Congrés”, va ser impartida per Julio Díaz, Secretari d'Organització del PCPE, que va explicar als assistents l'anàlisi que fa el Partit Comunista de la realitat actual i com analitza la forma d'intervenció dels comunistes, a través de les seves eines de classe (sindicats, Joventut i Partit), en aquesta realitat. Aquestes anàlisis del Partit estan recollits en els documents de l'IX Congrés del PCPE, celebrat a Madrid a la fi de l'any passat. Després de la ponència, arribada l'hora per a sopar, es va comptar amb un parell d'hores de temps lliure, que van ser utilitzades per a la reflexió i el debat obert entre camarades.

El segon dia d'Escola (dijous 21) va ser una jornada formativa bastant més intensa que la primera. A les nou del matí va donar començament la ponència titulada “Materialisme històric: eina de la classe revolucionària”. En aquesta ponència es van tractar els fonaments bàsics de la filosofia marxista, partint de la lluita històrica entre les posicions materialistes i les posicions idealistes i indagant en l'origen de la dialèctica en la història de la filosofia.

En aquest mateix dia, durant la tarda, van tenir lloc tres noves activitats: un taller sobre “Vida i obra dels grans revolucionaris”, una ponència sobre “La crisi i el capitalisme espanyol en el marc de la Unió Europea” i la primera part de “Com és i com funciona una organització leninista”. El taller va fer un repàs als principals referents revolucionaris dels comunistes i va enfocar els principals debats existents en el si del moviment comunista a través de la història. La ponència “La crisi i el capitalisme espanyol en el marc de la UE”, impartida per Ramón, membre del Comitè Central del PCPE, va analitzar les claus del desenvolupament capitalista en el marc estatal espanyol i en el conjunt de la Unió Europea. En la primera part de “Com és i com funciona una organització leninista”, Juan Nogueira, Secretari General dels CJC, va establir les claus del funcionament intern d'una organització leninista, enfocada sobretot al seu funcionament estructural sobre la base del centralisme democràtic.


Aquesta nit també va tenir lloc un taller d'oci alternatiu, titulat “Art i cultura en la lluita de classes”. A través d'una proposta de textos, imatges o cançons, els assistents van poder observar i debatre sobre diverses realitats proposades que anaven des de l'arquitectura fins a la música.

El tercer dia d'Escola (divendres 22) va començar amb una ponència sobre “La coordinació internacional dels comunistes”. Aquesta ponència, impartida per Ástor García, responsable de l'Àrea Internacional del PCPE, va indagar en els processos d'unitat internacional comunista que s'han donat durant la història i va establir quins són les claus a través de les quals s'està articulant aquesta unitat internacional comunista avui dia. En acabar aquesta, va començar la següent, titulada “Immigració, racisme i feixisme”, on es van aportar les claus per analitzar aquests tres fenòmens des d'una perspectiva científica, allunyant-se de l'idealisme que moltes vegades inunda les concepcions antifeixistes.


Els 80 assistents escoltant una de les interessants ponències

Ja a la tarda, la camarada Lola, membre del Comitè Central del PCPE, es va encarregar d'impartir un taller sobre “Formació legal bàsica”, on es van tractar conceptes bàsics de legislació penal, administrativa i laboral. La tarda va acabar amb una ponència sobre “La construcció del socialisme a Cuba”, impartida també per Julio Díaz. En aquesta ponència es va tractar el procés revolucionari cubà i es van indicar les claus per les quals el Partit Comunista Cubà va decidir aprovar els lineaments del seu VI Congrés. A la nit es va celebrar una competició de futbol sala entre els assistents a l'Escola.
El quart dia d'Escola (dissabte 23) va donar començament amb una interessant ponència sobre “Les tesis del eurocomunisme i les noves formulacions del reformisme (PEU)”, el ponent del qual va ser Carmelo Suárez, Secretari General del PCPE. A través de l'exposició, Carmelo va confrontar des del comunisme les posicions mantingudes per les organitzacions reformistes existents avui dia, començant pel Partit de l'Esquerra Europea, del que IU i el PCE formen part. Després d'aquesta ponència, va tenir lloc un taller sobre “Expressió oral i escrita”, també impartit per Carmelo. Com dirigir-se a les masses populars, en aquesta clau es va enfocar el taller.

A la tarda es van realitzar les últimes dues ponències i l'últim taller. La tarda va començar amb un taller sobre “Diversitat sexual i moviment LGTB”, que va establir els conceptes bàsics sobre la sexualitat, atacant al patriarcat, que actua al costat del capitalisme per aprofundir l'opressió de la dona i identitats sexuals alienes a la heterosexualidad. Posteriorment, la ponència “Principis fonamentals d'Economia Política” va indicar els conceptes bàsics d'Economia Política marxista, d'una forma didàctica i enriquidora, que va asseure les bases per a una anàlisi posterior més profund, molt necessari per destapar l'explotació que sofreix la classe obrera en la societat capitalista, camuflada per la ideologia. També es va impartir la segona part de la ponència “Com és i com funciona una organització leninista”, que va continuar amb el ja iniciat dos dies abans en la primera part: militància comunista i centralisme democràtic.

Per tancar l'Escola, el dissabte va tenir lloc una festa de clausura, que va tancar un esdeveniment que des dels CJC valorem de forma molt positiva, tant pel nivell dels continguts tractats com per l'apropiada actitud dels camarades assistents.

El diumenge 24, últim dia, es va mantenir una trobada amb el Comitè Central i es va analitzar el transcurs de l'Escola entre la militància. El fermall final es va posar amb el cant dels himnes dels CJC: la Internacional i la Jove Guàrdia.


Cantant la Jove Guàrdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada